Alles wat je moet weten over software wallets voor crypto

Cryptocurrency is een revolutionaire manier van betalen die steeds populairder wordt. Het maakt gebruik van blockchain technologie om veilig en anoniem geld te versturen zonder tussenkomst van derden. Om deze cryptocurrency op te slaan, moet je een wallet hebben. Er zijn twee soorten wallets: software wallets en hardware wallets. In dit artikel bespreken we alle aspecten van software wallets voor crypto, inclusief hun voordelen en nadelen ten opzichte van hardware crypto wallets. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke wallet het beste bij je past.

Wat zijn software wallets voor crypto?

In de eerste plaats is het van groot belang om te beseffen wat software wallets voor crypto precies zijn. Software wallets zijn digitale portemonnees die je op verschillende apparaten kunt installeren. Ze stellen je in staat om cryptocurrency te versturen, ontvangen en beheren. De meest populaire software wallets voor cryptocurrency worden door mensen gebruikt, omdat ze toegankelijk zijn en veel flexibiliteit bieden.

De verschillen met hardware crypto wallets

Ten tweede is het handig om te weten wat de verschillen zijn tussen software wallets en hardware wallets. Op deze manier weet je immers zeker of software wallets een passende keuze voor je zijn. Daarom hebben we hieronder de drie grootste verschillen tussen deze wallets voor je op een rijtje gezet.

Via het internet toegang

Het eerste verschil tussen deze twee soorten wallets, is dat software wallets toegang bieden tot je crypto via het internet, terwijl hardware wallets niet gekoppeld zijn aan internet. Als je op zoek bent naar extra flexibiliteit, dan is een software wallet de beste optie. Belangrijk is dan wel dat je altijd een veilige verbinding gebruikt zoals via een VPN verbinding. Aan de andere kant is het zo dat als je ultieme veiligheid zoekt, het wellicht nog beter is om te opteren voor een hardware wallet.

Beveiliging

Een ander verschil is dat software wallets minder beveiliging bieden voor je crypto dan hardware wallets. Hoewel ze verschillende beveiligingsfuncties hebben, zoals de mogelijkheid tot twee-factor authenticatie, zijn ze minder veilig omdat ze verbonden zijn met het internet. Met een hardware wallet kun je daarentegen je crypto opslaan op een afgesloten apparaat, waardoor de kans dat deze online gestolen wordt niet aanwezig is.

Wanneer je echter deze wallet fysiek kwijtraakt, zal al je crypto ook ontoegankelijk zijn. Daarom is het meestal slimmer om voor een software wallet te kiezen.

Het kostenaspect

Het laatste verschil tussen software wallets en hardware wallets is dat je voor software wallets geen aanschafkosten hebt, terwijl hardware wallets een directe investering vergen. De prijs van een hardware wallet wordt bepaald door de kwaliteit en het type hardware. Zo is de welbekende Nano Ledger X te krijgen voor rond de 140 euro, en een Nano Ledger S voor rond de 80 euro. Veruit de meeste software wallets zijn daarentegen gratis te gebruiken, maar sommige kunnen periodieke kosten met zich meebrengen. Indien er kosten worden gerekend kan het dus zo zijn dat sommige software wallets op de langere termijn daarom behoorlijk wat geld kosten. Zeker als je ze langjarig gebruikt. Evenwel zijn de kosten per jaar dan vaak alsnog laag, en voor veruit de meeste mensen goed te doen.

De voordelen van software wallets vergeleken met hardware crypto wallets

Verder is het goed om alle voordelen van software wallets voor crypto te bespreken. Ten eerste zijn ze makkelijk te installeren en te gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is een applicatie downloaden, deze te installeren op je computer of mobiele apparaat en je wallet aanmaken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Ten tweede zijn ze flexibeler dan hardware wallets omdat je hiermee op verschillende apparaten toegang hebt tot je crypto. Daarnaast zijn ze ook veilig, mits je de juiste beveiligingsmaatregelen neemt.

De nadelen van software wallets vergeleken met hardware crypto wallets

Tot slot is het belangrijk om ook de nadelen van software wallets te bespreken. Ten eerste zijn ze dus niet zo veilig als hardware wallets. Als je geen goede beveiligingsmaatregelen neemt, dan is de kans er dat je crypto gestolen kan worden. Dit gebeurt in de praktijk echter vrijwel nooit, dus de vraag is wel in hoeverre dit in jouw specifieke geval doorslaggevend is bij het maken van je keuze. Ten tweede zijn software wallets meer vatbaar voor malware. Hoewel er tools bestaan om dit te voorkomen, is het toch belangrijk om dit te beseffen. Daarnaast hebben software wallets ook een lager bedrag aan transactiekosten, maar als je veel transacties uitvoert, zal dit evengoed oplopen. Hoewel software wallets zeker wat nadelen kennen, zijn deze relatief klein om rekening mee te houden.

Conclusie

Software wallets zijn een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar flexibiliteit, veiligheid en lage transactiekosten. Hoewel ze minder beveiligd zijn dan hardware wallets, bieden software wallets toegang tot je crypto via het internet, en ze vereisen doorgaans geen aanschafkosten. Als je de juiste maatregelen neemt om malware te voorkomen, kun je met vertrouwen genieten van al deze voordelen. Software wallets blijven daarom een populaire keuze onder cryptocurrency-gebruikers overal ter wereld.