3 Redenen waarom je vaker een back-up moet maken

Een back-up maken: de een ziet het als essentieel terwijl de ander het gewoon links laat liggen. Maar uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen die een back-up maakt na een computercrash een stuk gelukkiger is. Dat is natuurlijk logisch: je bent niet het grootste deel van jouw bestanden kwijt.

Inhoudsopgave

Er zijn daarnaast nog talloze andere redenen die van invloed zijn op het belang van back-ups. Een back-up maken is belangrijk en je moet het met regelmaat doen om zo veel mogelijk problemen te voorkomen. In dit artikel vertellen wij je daarom waarom je vaker een back-up moet maken.

1. Je kunt in minuten terug

De computer crasht doordat je een virus hebt gedownload. Op dat moment heb je een redelijk probleem: alle bestanden die op de computer staan zijn verdwenen als je geen back-up hebt gemaakt. Je kunt de computer niet terugzetten naar een eerdere versie en bent alle bestanden op de computer door het virus kwijt.

Maar door met regelmaat een back-up te maken kun je ervoor zorgen dat je binnen enkele minuten gewoon weer een werkende computer hebt. Je draait de computer terug naar een eerdere versie. Zo is het systeem volledig hersteld en kun je ervoor zorgen dat je niet in één keer alle favoriete vakantiefoto's, belastingdocumenten en andere belangrijke bestanden kwijt bent.

2. Het gaat helemaal automatisch

Je hoeft tegenwoordig helemaal niet meer zelf een back-up te maken. Er is voldoende back-up software verkrijgbaar die het helemaal automatisch voor je uitvoert. Hiermee kun je voorkomen dat je een keer vergeet om een herstelpunt aan te maken. Je kunt instellen dat de software iedere maandag om 12:00 een volledige back-up van jouw systeem maakt en hierbij alle belangrijke gegevens opslaat.

Zodra het eenmaal is ingesteld voert de software al het werk uit. Een extra voordeel is dat je de gemaakte back-ups kunt opslaan en zo in de toekomst terugkunt naar zeer oude versies. Heb je 20 weken geleden een virus gedownload die je niet meer weg krijgt? Dan is een herstelpunt van deze week niet voldoende, maar dankzij de back-up software kun je verder dan 20 weken terug en het systeem herstellen.

3. Je delete weleens per ongeluk iets

Bezig met het opruimen van je computer en verwijder je per ongeluk bestanden die je echt niet had moeten verwijderen? In dat geval is een back-up de perfecte oplossing. En wanneer je regelmatig een back-up maakt kun je er bovendien voor zorgen dat je niet direct allerlei nieuwe bestanden kwijt zult raken.

Wekelijks een back-up maken zorgt ervoor dat je geen problemen krijgt bij het verwijderen van andere bestanden. Je kunt met een gerust hart bestanden verwijderen en wanneer het misgaat een herstelpunt aanklikken. Let wel: alle bestanden die je voor het terugzetten hebt verwijderd zullen weer op de computer staan.

Een back-up is een geweldige manier om deze ongelukkige momenten toch nog een positieve twist te geven. Het is vervelend om belangrijke documenten per ongeluk te verwijderen. Dankzij de back-up heb je de bestanden in ieder geval weer direct terug.