Wat doet een backup programma?
Met een goed programma voor back-ups kun je kopieën maken van bestanden of foto’s die op je computer, tablet of smartphone staan. Dit doe je naar een veilige plek, zoals een externe harde schijf, een USB-stick of de cloud. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat je bestanden, foto’s of video’s niet écht weg zijn als je apparaat kapotgaat of gestolen wordt.
Een goed backup programma werkt automatisch, zodat je hiervoor zelf niets hoeft te doen. Deze maakt automatisch kopieën van je bestanden, foto’s en video’s, zodat je dat zelf ook niet kunt vergeten. Gebruik je hiervoor een externe harde schijf of SSD? Dan is het wel slim om deze ergens anders te bewaren.
Waarom is regelmatig back-ups maken zo belangrijk?
We slaan steeds meer bestanden alleen digitaal op. Waar we vroeger foto’s af lieten drukken en bewaarden in fotoboeken, bewaren we deze nu vooral op laptops en smartphones. Maar wat als je smartphone kapotgaat of kwijtraakt? Een back-up maken geeft een beetje extra zekerheid. Je bestanden zijn hierdoor veilig bewaard op een tweede locatie, ook als je apparaat ermee ophoudt. Regelmatig back-ups maken is belangrijk slim omdat:
- Geen verlies van data: Denk aan vakantiefoto’s, documenten voor je werk of voor je studie. Het kan zomaar gebeuren dat je computer of telefoon crash, je bestanden zijn dan in één klap verdwenen als je geen back-up hebt gemaakt.
- Beveiliging tegen virussen: Er bestaat schadelijke software die je computer kan blokkeren en je bestanden kan ‘gijzelen’. Dit noemen we ransomware en dit is gedeeltelijk te voorkomen met goede antivirus software. Hierbij wordt er geld gevraagd om je bestanden weer terug te kunnen krijgen. Met een goede back-up hoef je je hierover geen zorgen te maken, want je hebt altijd een kopie.
- Automatisch opslaan: Veel moderne back-up programma’s werken automatisch. Je bent dus geen tijd kwijt aan zelf kopieën maken. Zo kun je ook niks vergeten!
- Overal toegang: Kies je voor een online oplossing voor back-ups, zoals een opslag in de cloud? Dan kun je via internet vanaf elk apparaat je bestanden openen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent.
Hoe kies je goede back-up software?
Als je op zoek bent naar een goed programma voor het maken van back-ups, dan zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo is het handig als het programma automatisch back-ups kan maken, zoals we eerder op deze pagina al aangaven. Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met hoeveel opslagruimte je eigenlijk nodig hebt voor een back-up. Zorg ervoor dat je kiest voor een cloudoplossing met voldoende GB’s of voor een externe harde schijf of USB met voldoende opslagruimte voor alle bestanden, foto’s en documenten. Kies altijd ruim!
Het is daarnaast natuurlijk slim om te kiezen voor een programma dat ook gemakkelijk te gebruiken is, zeker als je weinig technische kennis hiervan hebt. De Nederlandstalige programma’s die we op deze pagina voor je verzameld hebben kunnen je daarbij helpen. Het is immers toch net even wat makkelijker als het in het Nederlands werkt, in plaats van Engels. Houd er wel rekening mee dat het programma geschikt moet zijn voor de apparaten die je gebruikt. Kies daarom een programma dat werkt met jouw besturingssysteem, zoals Windows, Mac, Android of iOS (iPhone/iPad).
Tips voor een veilige back-up
Dan geven we je bij NederlandstaligeSoftware.nl graag nog een paar extra tips voordat je begint met het maken van back-ups:
- Het is slim om meerdere back-ups te maken. Bewaar bijvoorbeeld een kopie op een externe harde schijf én in de cloud. Zo heb je altijd een reserve, ook als een van de back-ups wegvalt.
- Maak regelmatig nieuwe kopieën van je bestanden, foto’s en video’s. Zeker wanneer je regelmatig nieuwe bestanden aanmaakt of bepaalde foto’s wilt bewaren is het slim om dit vaak te doen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en je weet nooit wanneer je de back-up daadwerkelijk nodig hebt. Dit voorkomt dat je recente bestanden en foto’s kwijtraakt bij een probleem.
- Sla je vertrouwelijke informatie op op je back-up? Zorg dan dat je deze beveiligt met een wachtwoord op zelfs met encryptie. Zo kunnen kwaadwillenden deze niet zomaar openen, bijvoorbeeld als je externe harde schijf wordt gestolen of je cloud-account gehackt.